Hoeve Schollaertshof

Beschrijving

Schollaertshof, voormalige hoeve van de familie Schollaert gelegen in het landelijk gehucht Overbeke nabij de spoorlijn Mechelen-Gent. Circa 1916 werd het boerenhof door de familie Schollaert gelegateerd aan de zusters van Houthulst om er een kleinschalig klooster met rustoord voor minderbegoeden uit het gehucht in te richten. In 1924 werd in opdracht van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo een nieuw kloostergebouw opgetrokken door architect Maurice Dinnewet (Brugge). In 1955 behoorde de site toe aan de congregatie apostolinnen van Sint-Jozef die het rustoord uitbreidde tot 24 bedden. Omdat dit rustoord niet meer voldeed aan de huidige voorschriften, werden de residenten naar elders overgebracht en de site ingericht als cultuurhuis.

Voormalige hoeve uit losse bestanddelen, geschikt rond met gras begroeide en beboomde binnentuin. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak centraal bekroond door een klokkentorentje met vierzijdige spits, links bijkomende travee onder zelfde nok. Bepleisterde en witgeschilderde gevels, bij hoofdvolume voorzien van cordonlijsten en gekenmerkt door licht getoogde vensteropeningen onder gestrekte druiplijst en een omlijste deur onder kroonlijst en gevelkapelletje, vernieuwd houtwerk. Rechts van het hoofdvolume werd een smallere en lagere aanbouw van twee bouwlagen onder zadeldak gerealiseerd, bestaande uit witgeschilderde verankerde bakstenen gevels op een gepekte plint waarin getoogde muuropeningen. Verbouwde bedrijfsgebouwen.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, XI.
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.
  • VAN BEVER K., Overbeke door de jaren heen, s.l., s.d., p. 30.