Kasteeltje De Warande en gemeentelijk sportcentrum

Beschrijving

Kasteeltje De Warande, voorheen gekend als kasteel Rasschaert, later kasteel Lacourt. Heden taverne "De Warande" bij het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum "De Warande".

Achterin gelegen vrijstaande villa, niet zichtbaar van de straat. Ingeplant in groot beboomd domein toegankelijk via klein poortgebouw en vroegere conciërgewoning nabij de straat. Kasteeltje langs de zuidoostzijde begrensd door brede trappenpartij afdalend naar lager gelegen zwembaden. Tot de jaren 1930 onbebouwde site, volgens historisch kaartmateriaal gekend als de "Warande", waaraan de latere domeinnaam ontleend is. Vroeger wel met kleine houten windmolen van 1,5 meter diameter, gebouwd rond 1860, maar nooit opgenomen in het kadaster. Oorspronkelijke eigenaar Bernard Byl. Molentje in 1890-1895 naar Kalken overgebracht.

Villa met bijhorende vijver volgens kadasterarchief opgetrokken en aangelegd in 1931-1932 in opdracht van August Rasschaert, in 1937 in handen van Réne Lacourt. In 1951 kregen de omliggende gronden, die net als het kasteel door de gemeente aangekocht waren, een nieuwe bestemming als sportcentrum "De Warande" met Olympisch zwembad, naar een ontwerp van architecten Eugène De Witte en Alfred Dethoor. Infrastructuur grondig vernieuwd in 2001 en 2002; kasteeltje gerenoveerd in 2009 naar ontwerp van architect Vieren in opdracht van het Autonoom Gemeentebedrijf.

Ogenschijnlijk hoger ingeplant gebouw met vier zichtgevels. Opgevat als breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien mansardedak met dakvensters. Bepleisterde en witgeschilderde gevels, afgelijnd door gedeeltelijk vernieuwde kroonlijst met klossen en bollen. Strakke gevelopbouw gemarkeerd door geprononceerde middenrisalieten, met balkon aan de voorgevel en halfronde uitbouw aan de noord- en zuidoostgevel. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping uitgewerkt als drielichten. Schrijnwerk vernieuwd.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 172.
  • CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen – Westrem – Wetteren), Waterlopen en Wegen, Wetteren, 1990, p. 147-149.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 46-49.