Ensemble van rijhuizen

Beschrijving

Ensemble van zestien rijhuizen in eenheidsbebouwing, volgens kadastergegevens in 1938 gebouwd in opdracht van handelaar Ydiers D'hooghe uit Wetteren.

Samenstel van woningen van twee bouwlagen onder zadeldak. De uiteinden van de huizenrij worden gemarkeerd door een asymmetrisch hoekrisaliet oplopend in een haakse puntgevel. Toegang tot achtergelegen voetbalveld via spitsboogvormige doorgang, geflankeerd door afgeronde ramen in pakketbootstijl, en gevat binnen een risaliet dat oploopt in een lijstgevel geflankeerd door twee smalle hoog opgetrokken puntgevels, waarachter mank hoog uittorenend zadeldak. Donkerrode baksteenbouw getypeerd door verdiepte lintvoegen en rode stootvoegen. Rechthoekige muuropeningen met tegeldorpels, op de verdieping verbonden door afgelijnd spaarveld met gegroepeerd streks metselwerk, vernieuwd houtwerk. Opvallende inkomportalen door gediversifieerde en geschilderde geprofileerde deurstijlen, onder meer gebombeerd. Nieuw parement bij nummer 131, 132 en 133, nummer 128, 129, 130 geelgeschilderd.