Villa Rayfira

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rayfira

Beschrijving

Villa "Rayfira" met cottage-invloeden, in 1923-1924 gebouwd in opdracht van de bedrijfseigenaar De Waele - Van Groeneweghe, naar een ontwerp van architect A. Coppe (Gent). Gebouw later aangepast naar de plannen van architect Ch. Hoge (Gent), onder meer met een uitbouw aan de achterzijde en nieuwe boogvormige portiektoegang. De woning werd naar verluidt gebouwd op gronden van een boomkwekerij, zie een behouden waterput in de tuin.

Vrijstaande woning in mooie omringende deels beboomde tuin, afgesloten van de straat door smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met witte banden. Imposant oranjebakstenen volume op oorspronkelijk H-vormig grondplan, bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, onder haaks op elkaar geplaatste leien schilddaken voorzien van vorstkam en bekroond door enkele opvallende schoorsteenpartijen. Symmetrisch opgebouwde voorgevel met centrale inkom en bovengelegen dakkapel, geflankeerd door hoekrisalieten onder lagere bedaking. Witgeschilderde bepleistering voor banden, imitatiehoekkettingen, boogvormige portiektoegang en bovengelegen balkonafsluiting. Pseudovakwerk op hoofdgestel onder de overkragende dakrand. Boogvormige (gelijkvloers) en rechthoekige muuropeningen (verdieping) voorzien van bewaard houtwerk met roedeverdeling in de bovenlichten. IJzeren hekwerk voor afsluiting portiek en deurvensters verdieping. Achterzijde getypeerd door later aangebouwde erker tegen de middelste traveeën. Houten bouwwerk op een natuurstenen plint, geritmeerd door zuilen en bekroond door balkon met balustrade. Houten overluifelde toegang aan de oostzijde.

Grotendeels behouden interieur en bewaarde circulatie, onder meer met marmeren haardmantels en parketvloeren in voormalig salon en eetkamer, twee glas-in-loodramen met figuratieve afbeelding.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, XIII.