Woning met magazijnen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning met magazijnen

Beschrijving

Volgens gegevens uit het kadaster bouwde landbouwer August Van Swalm uit Schoonaarde in 1932 een huis met aanpalend kolenmagazijn. De Vennootschap De Witte Gebroeders liet in 1946 links daarvan een nieuw volume optrekken, bestaande uit burelen en bergplaats, gelegen op grond van het voormalige kasteeldomein van de familie van Pottelsberghe de la Potterie in het gehucht Overschelde (zie ook Kapellendries).

Enkelhuis van twee bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakkapellen. Roodbakstenen gevel gekenmerkt door knipvoeg, verlevendigd door gebruik van witgeglazuurde stenen voor banden boven de muuropeningen (gebogen in de eerste bouwlaag, rechthoekig in de tweede), groengeschilderd houtwerk. Smal deurrisaliet waarin bewaarde houten deur voorzien van hekwerk onder bovenlicht met structuurglas. Verkropte houten kroonlijst op getrapte modillons.

Aanpalend aan linkerzijde twee haaks op de straat ingeplante magazijnen onder golfplaten zadeldak, gedeeltelijk ontmanteld. Bakstenen gevels voorzien van rechthoekige muuropeningen. Links hoger opgetrokken loods in ijzerskeletbouw.