Gesubsidieerde vrije kleuterschool De Spelewei

Beschrijving

Kleuteronderwijs vanaf 1891 door toedoen van pastoor Moroy in gehucht Ten Ede georganiseerd, vanaf 1894 ingericht in een lokaaltje naast nieuwgebouwde pastorie (nummer 1). Kleuteronderricht en lager onderwijs voor meisjes vanaf circa 1916 onder leiding van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Deinze, en verplaatst naar de huidige locatie. Bestaande dorpswoning aan de straat omgevormd tot klooster, leslokalen ingericht in nieuwe gebouwen op achtererf. Herinrichting en vergroting kadastraal opgetekend in 1921. Schoolvleugel noordwaarts vergroot in 1932 en nogmaals in 1960. Na het vertrek van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, maakt de kleuterschool sinds 1987 deel uit van de scholengemeenschap met het Scheppersinstituut.

Dieper gelegen haaks op de straat gebouwd éénlaags bruinbakstenen volume van tien traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen binnen spaarvelden, bovenaan afgeboord door een dubbele muizentandfries. Tevens gevelbrede muizentandfries onder de vernieuwde kroonlijst van kunststof. De drie meest noordelijke traveeën dateren vermoedelijk uit de verbouwingsfase van circa 1932, zie bouwnaad. Aan noordzijde aangebouwd roodbakstenen volume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak van 1960. Bestaande uit twee traveeën en één smalle traptravee, opengewerkt door grote raampartijen gescheiden door lisenen.

Voormalig kloosterhuis aan de straat met kleine voortuin, nu privéwoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met breed liggend dakvenster. Eenvoudig witgeschilderd gevelparement verfraaid met schijnvoegen, kenmerkend voor de bouwperiode. Straatgevel voorts gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen en kleine beeldnis boven centrale voordeur.

• DE WILDE P., Wetteren Ten Eede, Wetteren, 1991, p. 4-6.