Woon- en winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand diephuis in neotraditionele stijl, de straathoek ter hoogte van het Stationsplein markerend ten opzichte van de twee achteruitspringende jongere lagere woningen rechts. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1907 in opdracht van Marie Stephanie Lammens, heden woon- / winkelhuis.

Smal gebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met zwarte pannen. Trapgevel met schouderstukken, bekroond door pinakel. Bakstenen parement onderbroken door natuurstenen banden, neggen en hoekketting; verlevendigd met sierankers. Gekoppelde rondboogvensters met omlijsting in blauwe hardsteen met diamantkop als sluitsteen en hekje op de eerste verdieping, drielicht op de tweede verdieping. Pui vernieuwd, weliswaar met behoud van de ritmering en rondboogvorm voor de muuropeningen in de plaats van de vroegere steekbogige gevelbrede winkelpui (zie oude prentbriefkaarten).

• DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986, p. 116-117.