Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistische burgerhuizen, volgens kadastergegevens als één geheel gebouwd in 1840 door Felicien Coorde uit Wetteren. In 1875 door Leonard Charles De Meyere uitgebreid met een zeepfabriekje in de tuin achter de woning, drie jaar later verbouwd tot een zeep- en zoutfabriek. De Meyere – Braeckman vergrootte de woning en de fabriek in 1891, en wijzigde de voorgevel wellicht in het huidige uitzicht. Tussen 1892 en 1894 kreeg de fabriek een nieuwe bestemming als magazijn en werd aan de Lange Kouterstraat een paardenstal gebouwd. In 1953 wordt het huis opgesplitst in twee woningen, waarbij het rechtse pand naar achter toe tot aan het magazijn vergroot wordt. De paardenstal aan de Lange Kouterstraat wordt datzelfde jaar omgevormd tot woning.

Ensemble van vier traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met twee puntdakkapellen. Vlak bepleisterde lijstgevel met hoeklisenen onder een houten kroonlijst met tandlijst. Hoofdgestel versierd met spiegels. Uitspringend rechter zijrisaliet op later toegevoegde overkraging. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting. Benedenverdieping wellicht rond 1953 verbouwd tot een gevelbrede winkelpui met geprofileerde pilasters in blauwe hardsteen en bovenlichten met loodglas.