Ensemble van woon-winkelhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee woon-winkelhuizen in de rij, gelegen nabij de straathoek met de Nieuwstraat. Opgetrokken in 1904 (nummer 12) en in 1913 (nummer 13) als een stilistisch geheel in opdracht van Theodule Polfliet, eigenaar van het naastliggende Posthotel die sinds 1898 eigenaar was van het terrein, wellicht met de bedoeling het te verhuren.

Burgerhuizen met lijstgevel van twee bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën onder doorlopend kunstleien zadeldak. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Bakstenen parement verlevendigd met banden in witte, blauwe en groene geglazuurde baksteen en geprofileerde gestucte lijst in het hoofdgestel. Fries met cementegels met acanthusbladen in de borstwering onder de puilijst. Segmentboogvormige bovenvensters met T-vormig houtwerk op een tot cordon doorlopende lekdrempel. Benedenverdieping van beide huizen volledig vernieuwd.

• DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986.
  • MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 1997-1998, p. 101-110.
  • UYTTENDAELE R., CLINCKSPOOR J. & DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860-1962, Wetteren, 1985.