Postkantoor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor

Voormalig postkantoor, vervolgens taverne "Den Ouden Post", nu privéwoning.

Rijhuis samengesteld uit twee woningen voltooid circa 1861-1862, mogelijk naar een ontwerp van William Haye, toenmalig gemeentelijk bouwmeester, als onderdeel van de huizenrij (nummer 1-8) in opdracht van Constantin Van Cromphaut. Woningen kadastraal in 1909 door nieuwe eigenaar Charles Libbrecht – Van Cromphaut samengevoegd. Rond 1900 reeds gebruikt als postkantoor. Rond 1925 eigendom van de Staat en officieel ingericht als postbureel, met loketten op de begane grond en woonruimte op de bovenverdieping. Gebouw in 1984 aan particulier verkocht en omgevormd tot taverne. Heden terug privéwoning.

Burgerhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak bekleed met pannen. Breedhuis met dubbelhuisopstand. Beschilderde en bepleisterde lijstgevel met plint in blauwe hardsteen; horizontaal belijnd door twee doorlopende geprofileerde lijsten en houten kroonlijst. Benadrukt middenrisaliet met centrale rechthoekige deur gevat in een hardstenen omlijsting op neuten onder een kroonlijst op consoles met bekronend balkon; schrijnwerk vernieuwd. Alle vensters omlijst met vlakke bepleistering; bovenste halve venstertjes met tracering. Rechthoekige poort in rechterrisaliet is toevoeging uit 1984, ter vervanging van een venster (confer prentbriefkaarten). Interieur volledig verbouwd.

• DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986, p. 103-110.
  • MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997-1998, p. 86-88.
  • PIERRET A., Postgeschiedenis en postmerken van Wetteren: deel 2: vanaf 1839, Gent, 2008, p. 85-86.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 205.