Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistische enkelhuizen, schuin ingeplant met ondiep verhard voortuintje. Volgens kadastergegevens kwam Eduard Hennes, mede-oprichter van het breigoedfabriek "Hennes en Cie" later Cordonnier, in 1908 in het bezit van een onbebouwd perceel. Een deel ervan verkocht hij in 1909 aan Leopold Van den Branden, die er in datzelfde jaar nummer 25 liet optrekken. Eduard Hennes liet op het overgebleven gedeelte in 1910 nummer 27 bouwen, naar een ontwerp van architect Edmond Haché (Gent). Onderkelderde burgerhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen met een verschillende kroonlijsthoogte onder een geknikt zadeldak bekleed met kunstleien en twee dakkapellen. Houten kroonlijsten, nummer 27 met modillons en klossen. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op een hoge decoratief uitgewerkte plint in blauwe hardsteen. Verhoogde begane grond versierd met bossage; bovenverdieping van nummer 25 verfraaid met sierpleisterwerk in de vorm van medaillons met ranken en rankwerk in hoofdgestel en borstwering; soberdere bovenverdieping van nummer 27 met bossagewerk. Bredere rechterrisalieten benadrukt door smeedijzeren gebogen (nummer 25) en rechthoekige (nummer 27) balkons en bredere getoogde vensters. Uitgelengde voordeuren met getoogde en beglaasde bovenlichten, voorzien van oorspronkelijk schrijn- en ijzerwerk.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1901-1909, II.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992.