erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
85049
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85049

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gemeentelijke Tekenacademie, voormalige gemeenteschool. Bouw van de nieuwe gemeenteschool met een zaal voor de tekenacademie en een huis voor de directeur in 1866, in opdracht van de gemeente Wetteren, gelijktijdig met de aanleg van de Schoolstraat. Toegewezen aan de aannemers Donat Raes en Pieter Jan Raes uit Wetteren. In 1876 werden twee nieuwe klassen bijgebouwd, werd de speelplaats vergroot en voorzien van een met pannen bedekte gaanderij en werden nieuwe sanitaire installaties geplaatst. In 1894 werd opnieuw een klas bijgebouwd. Vergroting tussen 1928 en 1930 naar ontwerp van architect Jozef Michaut (Wetteren), aanbouw langs de achterzijde van een nieuwe linkervleugel, parallel met de reeds bestaande rechtervleugel. Het huis van de bestuurder van de gemeenteschool werd hersteld en verbeterd in 1939-1940. Aanpassingen in 1950-1951 aan het interieur. Grondige renovatie met integratie van nieuwbouw in 2002.

Wat verdiept gelegen pand met kleine voortuin aan de straatzijde afgesloten door laag muurtje. Neoclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak bekleed met mechanische pannen. Dubbelhuis met lijstgevel, volgens oude prentbriefkaarten aanvankelijk vlak gepleisterd met lisenen afgewerkt met bossage. Heden vernieuwd parement in baksteen en simili-natuursteen op een plint in blauwe hardsteen, met herneming van de oorspronkelijke gevelornamenten. Middenrisaliet van drie traveeën onder even breed driehoekig fronton, aan weerszij begrensd door brede lisenen op de bovenverdieping uitgewerkt als pilasters met Ionisch kapiteel. Daartussen drie vensters boven spiegels met balusterversiering en onder klein fronton. Voorts, rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen op de begane grond; op de bovenverdieping rechthoekig en gevat in een geprofileerde omlijsting met kroonlijst. Centrale rondboogdeur met vernieuwd houtwerk; twee rondboogpoorten in de eerste en laatste travee met waaiervormig bovenlicht.

Interieur sterk verbouwd en gemoderniseerd.

  • CLINCKSPOOR J., Jan Broeckaert 1837 – 1911, Wetteren, 1987, p. 122.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1780 – 1900. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1980, p. 180-204.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunde van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.