Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Gelegen in een bocht van de weg (voor nummer 33). Volgens gegevens van het kadaster in 1850 gebouwd in opdracht van de gemeente Wetteren, aangeduid op een militaire kaart van 1863, maar slechts in 1881 kadastraal opgetekend.

Verankerde roodbakstenen kapel met vlak afgesloten koor, onder zadeldak (mechanische pannen). Toegang via eenvoudige houten vleugeldeur gevat in spitsboogvormige nis. Zijgevels voorzien van lancetboogvensters onder overhoekse muizentandfries. Gecementeerde puntgevel en gedeeltelijk van imitatievoegen voorziene plint (zijgevels). Gebruik van blauwe hardsteen voor schouderstukken en dorpels. De voorgevel en muizentandfriezen werden in de 20ste eeuw vernieuwd, zie lichtere baksteenkleur.

Vernieuwd interieur met polychroom Mariabeeld onder blauwgeschilderd afgeknot gewelf.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.