Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Herenhuis, eertijds horende bij kantbedrijf De Vos, voorzien van grote achterliggende tuin.

Onderkelderd hoekhuis met de Korte Massemsesteenweg in neoclassicistische stijl van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakkapel en oeils-de-boeuf in zink. Volgens kadasterarchief door handelaar T. De Vos – De Smet samen met nummer 4-6 in 1904 volledig heropgebouwd.

Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op arduinen plint en onder eenvoudig omlopend hoofdgestel met houten gootlijst voorzien van tandlijst. Pui met imitatiebanden, afgelijnd door puilijstje en fries met spiegelpanelen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op doorlopende arduinen dorpels. Rechthoekige voordeur in hoektravee, voorafgegaan door trap, gevat in arduinen deuromlijsting met flankerende zuilen en bekronend pseudofronton. Links naast deur ingewerkte voetschraper. Behouden schrijnwerk. Zijgevel met afgekante hoek aan achtergevel. Beraapte achtergevel met witomlijste muuropeningen, traptravee geaccentueerd door rondboogvenster en rond venster.

Aanbouwsel, gelegen aan de Korte Massemsesteenweg, van één bouwlaag onder zadeldak.

Interieur

Hal met kleurrijk vloertegeltapijt. Houten bordestrap met balustervormige trappaal. Salons met marmeren schouwen en stucplafond met lijstwerk en centraal rozet.