Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistische arbeidershuisjes, oorspronkelijk drie met nummer 106, volgens de bouwplannen van 1910 samen gebouwd met nummer 100 in opdracht van Donat Braeckman. Twee huisjes van elk twee traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met pannen. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Pui afgewerkt met imitatiebanden en puilijstje. Rechthoekige vensters, bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwaanvragen, 1901-1909, II.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 129-134.