Heilige Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Annakapel

Ingeplant op de hoek met de Mellepontweg in de wijk Ten Ede.

Rechthoekige neogotische wegkapel van baksteen onder pannen zadeldakje, wellicht opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw aangezien de kapel aangeduid is op militaire kaarten van 1863 en 1893. De bouw in opdracht van slager Adolphe De Winne is echter pas kadastraal genoteerd in 1899. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Voorpuntgevel met geveltop voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken en bekronend ijzeren kruis, met flankerende versneden steunberen. Verdiepte spitsbogige vleugeldeur met blind boogveld, houten latei met geschilderd opschrift "H. Anna bid voor ons". Wit geschilderde zijgevels met spitsboogvenster onder getande daklijst. In de wit geverfde achtergevel is een bouwspoor zichtbaar van een gedicht drielobvenster.

Binnenin. Houten spitstongewelf, aangepast altaar. Gepolychromeerd beeld van Heilige Anna. Een klein gepolychromeerd plaasteren beeld van de Heilige Jozef met Jezuskind. Een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind onder een stolp. Een ingekaderd textiel met borduurwerk met het opschrift: "Geloofd zij Jesus Christus" omgeven door een rankwerk met bloemen.