Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, heden tweegezinswoning in neoclassicistische stijl met typerende gevelopbouw en dubbelhuisopstand, volgens kadastergegevens gebouwd in 1908 in opdracht van Joseph-Marie en Casimir-Vittal Lammens-De Bruycker, molenaars te Massemen; in 1956 opgesplitst in twee woningen en achterwaarts uitgebreid. De woning telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en geschilderde voorgevel op een blauwe hardstenen plint wordt afgelijnd door een hoofdgestel met paneelversiering op het fries en met tandlijst en klossen. Licht uitspringende centrale deurtravee en rechter poorttravee. De pui is voorzien van schijnvoegen en spiegelpanelen op de borstwering. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot cordon, bovenvensters gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitsteen. Benedenvensters voorzien van rolluiken. De beglaasde voordeur met siersmeedwerk en bovenlicht is gevat in een hardstenen omlijsting met sluitsteen, rechts van de deur ijzeren voetschraper. Vernieuwd schrijnwerk. Uiterst rechts een rechthoekige poort geflankeerd door arduinen schamppalen.