Ensemble van personeelswoningen

Beschrijving

Ensemble van vier rijhuizen aan de straat, voorheen personeelswoningen bij de cementfabriek "Thomas Picha en Cie" (Kloosterstraat nummer 14).

Eenvoudige burgerhuizen van twee bouwlagen en respectievelijk drie en vier traveeën + haakse noordwestelijke uitbouw van vier traveeën onder pannen zadeldak. Gewitte gevels op een gepikte plint.

Bovenverdieping gemarkeerd door tot cordon doorlopende hardstenen lekdrempels aan de getoogde bovenvensters; deels behouden schrijnwerk. Dito voordeuren met gedeeld bovenlicht en gesmeed ijzeren deurlicht uit het interbellum.

Ensemble in het begin 20ste eeuw deels gebouwd op de kelders van een oudere constructie, woning en atelier daterend van 1857 afkomstig van de tulefabriek Louis Le Grand (Kloosterstraat nummer 14). Deze zeer merkwaardige kelders met L-vormige plattegrond, hebben bepleisterde graatgewelven ondersteund door massieve alsook kleinere zuilen met kapitelen in blauwe hardsteen. Constructie haast identiek aan de gewelfde kelders van de voormalige stokerij uit 1857 op de aanpalende industriële site.