Vrije bewaar- en lagere school

Beschrijving

Vrije bewaar- en lagere school voor jongens en meisjes in de wijk Gransvelde op de linkeroever van de Schelde, heden woning en berging.

Opgericht in 1907 door de buskruitfabriek Cooppal & Co (Belpaire en Libbrecht) en geleid door de zusters van Barmhartigheid van Ronse. De zusters kwamen in 1900 naar Wetteren en vestigden zich vijf jaar later in de vroegere brouwerij "De Zwaan" aan de Florimond Leirensstraat waar ze hun klooster en school inrichtten. Tal van wijkscholen werden daarna door hen geleid.

De oorspronkelijke school omvatte drie klassen, later werd in opdracht van de heer Libbrecht nog een klas bijgebouwd en in 1941 werd nog een klas toegevoegd.

Huidig gebouw van zeven, vier en zeven traveeën en één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak, doorbroken door twee getrapte dakvensters ter hoogte van de achtste en vijftiende travee. Baksteenbouw op gecementeerde plint, met travee-indeling gemarkeerd door versneden steunberen en opengewerkt door hoge vensters voorzien van oorspronkelijk meerdelig schrijnwerk onder ijzeren lateien. Getrapte bakstenen fries boven de vensters en overhoekse baksteenfries als gevelaflijning.

• Dekenij Wetteren, Liber Memorialis.
  • HEYRMAN E., Gedenkboek bij de eeuwfeestviering van de Congregatie der Zusters van Barmhartigheid van Ronse. 1845-1945, Gent, 1945, p. 213-217.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 230.