Ensemble van dorpswoningen, thans café

Beschrijving

Vormt samen met Felix Beernaertsplein nummer 71 een ensemble van twee dorpswoningen. Kleiner volume reeds opgetekend op het Primitief Plan van circa 1830, als eigendom van brouwer Constant Matthys uit Wetteren. Vóór 1839 door dezelfde eigenaar herbouwd en vergroot tot huidige plattegrond; verbouwing pas kadastraal genoteerd in 1849. Grondplan sindsdien niet meer gewijzigd.

Woning met dubbelhuisopstand aansluitend bij het hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens oude prentbriefkaarten (1905,1910 en vóór 1914) voorheen met beraapte gevel en wit omlijste muuropeningen, nu gecementeerde gevel met schijnvoegen wellicht uit het interbellum. Rechthoekige vensters op arduinen dorpel, op bovenverdieping doorgetrokken tot cordon. Blind bovenvenster in de tweede en vierde travee. Centrale voordeur gevat in vlakke omlijsting.

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 135-136.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 66-67.