Herenhuis Verplancke en bedrijfsgebouwen

Beschrijving

Herenhuis gebouwd in opdracht van Van Sante bij zijn leerlooierij. In 1917 verkocht aan J. Verplancke, fabrikant van dekzeilen en zonnetenten. In binnenblok gelegen bedrijfsgebouwen van de vroegere leerlooierij, eerst ingericht als gareelmakerij en na faillissement omgevormd tot zeildoekmakerij door Charles Verplancke (zie initialen CV op windvaan).

Beeldbepalend eclectisch herenhuis van vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldaken met leien, gedateerd in windvaan 1899. Bakstenen lijstgevel en trapgevel op hoge breuk- en hardstenen sokkel. Enkelhuisopstand met rechter poorttravee hoger opgetrokken in trapgevel met bekroning van windvaan. Licht getoogde muuropeningen op arduinen dorpels en houten rolluikkasten. Muurbanden ter hoogte der dorpels en sluitstenen in natuursteen. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst op lange modillons. Tudorboogvormige poort met erboven balkon met ijzeren leuning en houten erker met bekronend balkonhek. Trapgevel voorzien van sierankers.

Interieur

Hal met stucplafond met rozet. Eetkamer aan de straatkant met originele aankleding in neo-Vlaamserenaissance-stijl met samengestelde balkenlaag, houten lambriseringen en schouwmantels, boezem met geschilderde bespanning in sepia met landelijk herbergtafereel. Ontwerper niet bekend, maar sterk gelijkend op eigentijdse salons in Wetteren van het atelier van Séraphin(e) De Maertelaere (1855-1928). Vleugeldeur met groen glaswerk, die toegang verleent tot het aanpalende salon aan de tuinzijde voorzien van stucplafond en marmeren schouwmantel, en tot daar achterliggende naar verluidt circa 1946 heringerichte salon.

Bedrijfsgebouwen rondom gesloten binnenerf, bereikbaar via poortdoorrit met hoge bossageplint. Oudste gebouwen ten zuidwesten, van twee bouwlagen onder zadeldak; met versteende onderbouw en houten bovenverdieping nog afkomstig van de oorspronkelijke leerlooierij. Bijhorende putten naar verluidt gedempt. Jonger magazijn ten zuiden sluit binnenkoer af.

Vroeger dienstgebouw aan de straat, toegevoegd in 1903, nu afgescheiden en ingericht als apotheek nummer 57. Bakstenen bovenbouw met houten rolluikkasten aan de rechthoekige vensters, hardstenen muurbanden en overstekende kroonlijst, duidelijk geïnspireerd en aansluitend op de herenwoning nummer 59.

• VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 155-163).