Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Sint-Antoniuskapel naast groene beuk.

Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1880 door landbouwer D. Stalpaert op de hoek van zijn erf (nummer 4). Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan met vlakke sluiting, onder een zadeldak (kunstleien) met op de nok een ijzeren kruis. Beraapte en witgeschilderde voorgevel en voorts witgeschilderde bakstenen gevels op gecementeerde plint. Voorpuntgevel met verdiept gevelvlak tussen hoekpilasters met een eenvoudig hoger opgetrokken en vlak afgedekt kapiteel. Spitsboogvormige kapeldeur met beglaasde vleugeldeur en blind bovenlicht. In geveltop nis met beeldje van Heilige Antonius. Beide zijgevels bevatten twee spitsboogvormige venstertjes met ruitvormige ijzeren tracering en vierpas.

Grotendeels aangepast interieur met gepleisterd tongewelf. Op het polychrome, neogotische houten altaar met getrapt houten opzetstuk, op voetstuk beeld van Heilige Antonius met Kind, ernaast verschillende andere heiligenbeelden, onder meer Heilig Hart van Jezus, Heilige Jozef, Heilige Dominicus, Heilige Apollonia, Vlucht naar Egypte, al dan niet onder stolp, en stolpen met kunstbloemen in vazen. Relikwie van Heilige Antonius. Onder de altaartafel, polychrome plaasteren piëta. Aan de zijwanden, calvarie en Onze-Lieve-Vrouw onder stolp op houten console. Aan de muur opgehangen beglaasde toonkast wassen ex-voto’s in verband, vooral ledematen en tanden. Voor het altaar, ijzeren kaarsenhouder.