Parochiekerk Heilige Theresia van het Kind Jezus

Beschrijving

Parochiekerk van de wijk Overbeke. Ingeplant op een rechthoekig perceel tussen drie straten, de Spinnerijstraat (links) en de Kapellewegel en Bovenboekakker (rechts).

Door toedoen van deken C. Noterman en met financiële hulp van weldoeners uit de gemeente, werd in de arbeidersbuurt van Overbeke een nieuwe parochie opgericht en een nieuwe parochiekerk gebouwd. Namen en data vermeld op de gedenksteen aan de voorgevel van de kerk. De nabijgelegen en gelijktijdig opgerichte pastorie situeert zich aan de Kapellewegel nummer 1-1A.

Eerstesteenlegging op 6 mei 1928, in 1929 voltooid en ingewijd op 13 oktober 1929. Consecratie door monseigneur Coppieters in 1938. Naar ontwerp van architect Nicolaas Van Campenhout (IJzeringen). De oorspronkelijke interieurafwerking was van de hand van Adrien Bressers (Gent). In 1934 werden alle ramen vernieuwd met gele en groene ruitjes door Bressers.

Moderne bakstenen kerk. Zuid-georiënteerde eenbeukige transeptloze kerk van acht traveeën met vierkante toren op het noorden en vlak afgesloten koor, met aan weerszij aangebouwde sacristieën onder plat dak. Rode baksteenbouw op sokkel in breuksteen, onder zadeldak (leien). Naar het noorden gerichte voorgevel met ingebouwde vierkante toren met langgerekt rechthoekig raam en erboven smal drielicht, rechthoekige galmgaten en torenuurwerk onder torenspits (leien) met torenkruis en haan. Links ervan, vijfhoekig uitgebouwde doopkapel. Aan de noordgevel, licht vooruitspringend portaal met verdiepte rechthoekige deur in arduinen omlijsting. Gevels geritmeerd door afgeschuinde steunberen en verlicht door rechthoekige ramen, per twee gekoppeld en in de derde en zesde travee hoog rechthoekig raam hoger opgetrokken in puntgevel. Vlak afgesloten koor met betonnen kruisbeeld van Bressers, met Christus van witte steen geplaatst in 1937.

Interieur

Grote éénbeukige ruimte overwelfd door hoog tongewelf gedragen door gebogen steunberen. Sobere wandafwerking (bepleisterd en geschilderd), vroeger verfraaid met muurschilderingen en keramiektegels. Interieur grondig gerenoveerd in de jaren 1965 onder leiding van architect Bressers (Gent).

Mobilair. IJzeren kruisbeeld van 1937 in koor. Ingebouwde tombe van Heilige Theresia aan oostkant. Altaren in zwart marmer van Bressers; hoofdaltaar toegewijd aan Christus Koning van 1936, zijaltaren toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Salette en Heilige Theresia van 1937. Communiebank van 1938. Orgel op doksaal ingespeeld op 20 september 1931, van huis Jules Anneessens-Tanghe (Menen).

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 283.
  • DE WOLF W., Torens van Wetteren, Wetteren, 1992, p. 11-12.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 310-312
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 245.
  • VAN BEVER K., Overbeke door de jaren heen, s.d., s.l., p. 14-28.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, kanton Wetteren, Brussel, 1978, p. 41.