Heilig Hartkerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkerk

Beschrijving

Neogotische kerk naar ontwerp van architect Henri Geirnaert (Gent). Goedkeuring tot de bouw van een nieuwe kerk op grond geschonken door de familie Lebegge op 13 januari 1908. Eerstesteenlegging op 10 mei 1909. Bouw voltooid in 1910, inwijding in 1912. Herstellingswerken na beschadigingen tijdens de Wereldoorlogen, in januari en mei 1919 en mei 1940. Herstel goedgekeurd op 18 februari 1941.

Georiënteerde kerk schuin ingeplant aan de steenweg. Neogotische bakstenen kruisbasiliek met lage zijbeuken en hoge westtoren voor de zuidelijke zijbeuk.

De plattegrond ontvouwt een driebeukige schip van vijf traveeën met westtoren voor de zuidelijke zijbeuk, licht uitspringende transeptarmen en driebeukig koor van één travee, hoogkoor met vijfzijdige sluiting, sacristieën aangebouwd tegen zuidelijk transept en koor.

Baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin voor lijsten, dorpels en dekstenen, afgedekt met leien daken. Vierkante westtoren met vier geledingen en op elkaar gestelde versneden steunberen. Drie spitsboogportalen met bakstenen archivolten voor elke beuk. Middenbeuk met puntgevel tussen versneden steunberen, hoog drieledig spitsboogvenster met bakstenen tracering. Toren met spitsboogvensters en luikamer met spitsboogvormige galmgaten met uurwerk onder de hoge ingesnoerde naaldspits met torenhaan.

Links van het portaal werd in 1992 een marmeren gedenkplaat onthuld voor de gesneuvelden van het 5de linie op 5 mei 1940 bij de driedaagse verdediging van Gent.

Zijgevels afgelijnd met tandlijsten met in de zijbeuken drielichten tussen steunberen en in de middenbeuk tweelichten tussen lisenen. Hoge transeptarmen met puntgevels met drielichten en klein venster in geveltop. Vijfzijdig koor met spitsboogvensters met arduinen neogotische tracering.

Interieur

Gepleisterd interieur met basilicale opstand. Witgeschilderd met accentuerende rode lijst rondom bogen en vensters. Keramische tegelvloer in rood, geel en zwart, in koor met neogotische motieven. Drie beuken geleed door arduinen zuilen op achthoekige sokkel met spitsboogarcade. Midden- en zijbeuken overwelfd met bakstenen kruisribgewelven met natuurstenen ribben rustend op consooltjes. Borstwering van doksaal van arduin in neogotische stijl met spitsbogenfries.

Mobilair

Schilderijen: Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Beeldhouwwerk: twee witte plaasteren beelden van Aloïs De Beule, Onze-Lieve-Vrouw Koningin met Kind en Heilig Hart van Jezus. Plaasteren beelden van Broeder Isidoor, Heilige Coleta, Heilige Antonius, andere heiligenbeelden in berging. Hoofdaltaar van beeldhouwer Séraphin De Maertelaere (Wetteren) in witte steen geschonken door pastoor Moens in 1911.

Zuidelijk zijaltaar toegewijd aan Heilige Jozef, gepolychromeerd hout, 19de eeuw, herkomstig van het Don Boscoinstituut van Sint-Denijs-Westrem. Noordelijk zijaltaar van Onze-Lieve-Vrouw, gepolychromeerd hout. Eiken communiebank door Van Caelenbergh (Aalst) van 1910, nu in berging. Eiken neogotische kansel. Een eiken biechtstoel van 1910 door Van Caelenbergh. Arduinen doopvont met koperen deksel van huis Synaeve-D’Hondt, volgens gebeiteld opschrift een gift van de familie Beyaert-Lebegge.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.
  • Vlaamse Overheid, Vlaams instituut voor onroerend erfgoed, Archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Tekeningenarchief.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 296, 305-308.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 250, 252-253.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 167-169.
  • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 126-142.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, kanton Wetteren, Brussel, 1978, p. 35-36.

Aannemer Leonard Verstraete uit Rumbeke bouwde de kerk in 1909-1910.

• Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (januari 2021).