Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel, gelegen op een driehoekig, beboomd perk in het brede begin van de straat, een afgesneden vroegere bocht van de steenweg van Moerzeke naar Kastel aan een driesprong, nu nabij de hoeken met De Pannestraat en Vrijboomstraat. Wegkapel teruggaand op een minstens van in de tweede helft van de 18de eeuw bestaande kapel aan de westrand van de bebouwde kern van het gehucht Kastel. Aangeduid op de "Carte figurative van het Gehugte van Castel, prochie van Moessche …" (1771-1772) en in het Landboek van Moerzeke (1772-1782). Gerestaureerd in 1941, zie arduinen herdenkingssteen in het voetpad voor de kapel met opschrift: "Ten jare 1941/ werd deze kapel hersteld/ dank zij de milde gift/ van den heer/ Gerard Hollaert".

Bakstenen wegkapel op rechthoekig grondplan met driezijdige sluiting onder een zadeldak (afgeronde leien). Wit en beige geschilderde, gecementeerde gevels op plint met imitatievoegen. Voorpuntgevel met rondboogvormige toegang tot portiek afgesloten door decoratief ijzeren hekwerk en voorzien van bovenlicht met waaier. Omlijstende hoekpilasters op neuten onder omlopende kroonlijst. Geveltop onder geknikte dakoverstek met topkruis. Driehoekig omlijst timpaan met blauw geschilderd opschrift "O.L.V. Ter Nood/ Mater Dolorosa ora pronobis". De bidruimte is afgesloten door een rechthoekige deur met getralied deurlicht. Zijgevels en achterzijde met platte banden ter omlijsting van licht afgetekende panelen met uitgespaarde hoeken. Aan weerszijden twee ovale oculi kruisvormig getraceerd en voorzien van gestructureerd glas.

Bepleisterd en witgeschilderd interieur. Beschilderde houten altaartafel, met omkranst Mariamonogram. Tegen de achterwand, voor een gebogen en omlijste nis met kroonlijst, een polychroom Piëtabeeld op sokkel. Voorts nog verschillende Onze-Lieve-Vrouwebeeldjes op het altaar. IJzeren kaarsenhouder.

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nr. 1558.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 21.