Onderwijzerswoning van de gemeenteschool

Beschrijving

Voormalig schoolhuis van de lagere gemeenteschool van Moerzeke Kastel, met bijhorend schoolgebouw opgericht in 1900-1901, naar ontwerp van 1899 van architect Charles Campens (Gent). Pittoresk en beeldbepalend hoekhuis in eclectische stijl. L-vormig breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder snijdende schilddaken (leien) met dakkapelletje boven de zijgevels. Rode bakstenen lijstgevel geleed door omlopende horizontale banden van gele en gesinterde bakstenen, ook aangewend in de bogen van de muuropeningen. Rechthoekige vensters met diverse types hardstenen kozijnen en dito dorpels. Uitspringende deurtravee met verdiepte deur, verhoogd met dakvenster gemarkeerd door een overstek op houten schoorwerk. Aflijnende daklijst versierd met tandlijsten. In de blinde travee tussen de deur en afgeschuinde hoek: gedenkplaat met opschrift ter herinnering onder meer aan oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, dijkbreuken - herstel van 1928 en 1930, 1936 bezoek van Koning Leopold III aan Koning Alberts-dijk 1932, te Moezeke-Kastel.

• VAN RIET P., Gemeenteschool van Kastel sinds 1830, s.d.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena