Gemeentelijke jongensschool met bewaarschool

Beschrijving

Voormalige lagere gemeenteschool en bewaarschool van Moerzeke-Kastel. Aanvankelijk stond hier een alleenstaand zaalschooltje, opgericht aan de Baasrodeveerstraat op een perceel tussen Sint-Jozefstraat en Ripipiaberg in 1866-1867. Herbouwd in 1900-1901 tot een grotere school van drie klassen met bijhorend schoolhuis voor de bestuurder, volgens ontwerp van 1899 door architect Charles Campens (Gent). Rechter klas dienstig als bewaarschool met afzonderlijke toegang. In 1949-1950 vergroot door toevoeging van een bovenverdieping met twee klassen en trapzaal boven de lagere school, naar ontwerpplan van 1947 door architect Fr. Van Severen (Dendermonde). Stopzetting van de school in 2004.

Schoolgebouw gelegen aan de Baasrodeveerstraat en een ensemble vormend met het links aanpalende schoolhuis Sint-Jozefstraat nr. 11. IJzeren toegangspoort opzij van de achterliggende speelplaats in de Sint-Jozefstraat; aan samengestelde bak- en hardstenen hekpijlers in metselwerk met banden van gele en gesinterde bakstenen aansluitend bij die in de voorgevel van het schoolhuis.

Beeldbepalend schoolgebouw in eclectische stijl aan de hoofdstraat van het gehucht en kerkdorp Kastel, schuin ingeplant tegenover het kerkpleintje met parochiekerk Sint-Jozef van Kastel. Samen met het schoolhuis een dominant aanwezig gebouwencomplex dat het centrumkarakter van de locatie affirmeert. Langwerpig schoolgebouw onder schilddaken met voorgevel aan de straatzijde. Rode baksteenbouw met sierankers en contrasterende gele en zwarte (gesinterde) bakstenen aangewend onder meer in horizontale banden en de bogen van de muuropeningen. Benedenverdieping op kenmerkende wijze geleed door lisenen en geritmeerd door spaarvelden met ingeschreven muuropeningen. Brede vensters met negendelige houten raamkozijnen. Jongere bovenverdieping soberder uitgewerkt met zelfde vensteropeningen doch andere raamkozijnen. Aanvankelijk twee dezelfde deurtraveeën bekroond door een overkragende tuitgevel afgewerkt met hardsteen en behouden hardstenen gevelsteen met opschrift "Lagere School" en "Bewaarschool". Deur van bewaarschool gewijzigd tot venster; sinds de vergroting verhoogde deurtravee van lagere school eindigend op eenvoudiger afgewerkte tuittop. Recent vernieuwde pannen dakbekleding. Een overdekte speelplaats over de hele lengte van de achtergevel tegen de grotendeels gesloten benedenverdieping: onder houten afdak op slanke ijzeren zuiltjes en verhard met gekante bakstenen. Geplaveide speelplaats met middenstrook van gekante bakstenen, rest van de vroegere gescheiden overdekte speelplaats voor jongens en meisjes (gesloopt).

• VAN RIET P., Gemeenteschool van Kastel sinds 1830, s.d.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena