Gemeentelijke begraafplaats van Moerzeke

Beschrijving

Terrein door de gemeente aangekocht in 1924 voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats ter vervanging van het te klein geworden kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Aanleg in 1925 volgens plan van bouwkundige Joseph Van Muylem (Hamme) die in 1926 tevens het ontwerpplan maakte voor een Calvarieberg in gewapend beton.

Omhaagde begraafplaats met eenvoudig ijzeren toegangshek aan vierkante betonnen hekpijlers. In de as van de toegang en het hoofdpad opgesteld eenvoudig betonnen kerkhofkruis op een brede en hoge vierkante sokkel die geleed versmalt naar boven. De meest monumentale graftekens van grafkelders staan opgesteld aan het hoofdpad of rondom de Calvarieberg, enkele gesigneerd "Van De Velde St. Nikolaas" onder meer van de familie Em. D'Hollander-Lammens; van de familie De Ruysscher-Van Havermout gesigneerd K. Van Poeck en zonen Hamme. Naast nog talrijk aanwezige hoge hardstenen steles uitlopend in een kruis staan verspreid nog een 9-tal kenmerkende armenkruisen, namelijk decoratief opengewerkte gietijzeren grafkruisen de meeste van het type met gekruisigde Christus en tekstplaat.

• Gemeentearchief Hamme, Moerzeke, Dos. 571.2:802 I Kerkhof / Aanleg en uitbreiding.
  • DE RIJCKE E., Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, in Heemkundige Kring Osschaert, Jaarboek 4b, Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, 1996, p. 92-103.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena