Katholieke lagere meisjesschool

Beschrijving

Vroeger parochiale lagere meisjesschool van de congregatie van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Moerzeke, nu vrije gemengde bassischool "de 5 sprong". Voorheen waren de meisjesschool en bewaarschool gehuisvest aan de Molenstraat in en bij het klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, samen met hun meisjesschool en kantschool gesticht in 1857.

Afzonderlijk langgerekt schoolgebouw opgericht achter in de kloostertuin met voorgevel gericht naar de Killestraat. Omvatte vier klaslokalen onder een toneel- en feestzaal op de bovenverdieping daterend van 1929, en twee klassen rechts daarvan toegevoegd begin jaren 1930 (zie verschillend metselwerk). Sobere baksteenbouw op gecementeerde plint en onder zadeldaken (mechanische pannen); aan weerszij op betonnen pijlers overkragende bovenbouw met toneelpodium onder haaks schilddak. Verlaagde benedenvensters onder I-latei met rozetten (nieuwe ramen). Een hoge, uitspringende bakstenen deuromlijsting bekroond met door hardsteen afgelijnde punttop voorzien van topkruisje en van ingeschreven hardstenen gevelsteen met kruis. Gevelopschrift boven de deurlatei: "IN PIAM MEMORIAM REVD EDUARD/ POPPE", verwijzend naar priester Poppe (1890-1924) die van 1918 tot 1922 rector was van het klooster. De familiale school die tijdelijk bij de onderwijsinstelling hoorde werd naar hem school Edward Poppe genoemd (opgericht in 1960). Bovenverdieping geleed door lisenen. Tegen de achtergevel: gevelkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind in nis op console en onder leien afdakje. Toneelzaal onder met hout beklede gebogen overwelving met trekstangen. Naar verluidt wanden voorheen beschilderd met spreuken van of verwijzend naar priester Poppe.

Geplaveide speelplaats aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur (mogelijk vroegere kloostertuinmuur). Muur uitgevoerd in opvallend verzorgd metselwerk van rode baksteen met gesinterde baksteen onder meer voor de plint, ter decoratie van de brede spaarvelden en in overhoekse baksteenfriezen. Regelmatig geleed door lisenen met kruismotief ter hoogte van de onderbroken tandlijsten. Toegangspoort tussen twee hoger opgaande hekstijlen.

Bijhorend afzonderlijk klein schoolgebouw van de huidige kleuterschool, achterin gelegen en haaks ingeplant aan Sint Baafswijk achter omsloten speelplaats met overdekte speelgalerij. Sobere lage baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1879 en aanvankelijk gekadastreerd als huis in bezit van twee gezusters de Nieulant, medestichters van de aanvankelijke school met klooster in de Molenstraat. Pas bij de afstand van de eigendom in 1921-1922 kadastraal als bijzondere school geregistreerd maar wellicht van bij de bouw als school in gebruik. Voorzien van hoge vensters, in de achtergevel met kleine roedeverdeling. Tegen de blinde straatpuntgevel: klein houten Mariakapelletje, gevelkapelletje van het talrijk verspreide type uit de jaren 1950-1960 bekroond door letter M met kruisje en voorzien van gepolychromeerd Mariabeeldje met Kind uit dezelfde periode.

In de voortuin aan Sint Baafswijk: Mariakapelletje van het traditionele type kleine veldkapel. Gemetste bakstenen sokkel afgedekt door betonnen ezelsrug. Gedenksteen in frontzijde met opschrift: "B.J.B./ Congres/ Lourdes 1960". Wit Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind in verdiepte omlijste nis. Decoratief ijzeren traliedeurtje boven letters AM.

• Archief van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo – Moerzeke, Album met geschiedkundige nota's en Gedenkboek.
  • Congregatie der Zusters van den Heilige Vincentius a paulo. Moerzeke bij Dendermonde, Mechelen, 1939, p. 7-9, 16.
  • DE BEULE O., Moerzeke. Religieus-sociale monografie van een plattelandsgemeente, Leuven, 1962, p. 307-309, 317.
  • HEUVICK A.P. - LAGET W., Van Murceke tot Moerzeke, Moerzeke, 1994, p. 67.
  • RUYS R., 100 jaar zusters van St Vincentius a Paulo te Wichelen 1875 1975, Wichelen, 1975, p. 29.