Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Carmelusberg

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Carmelusberg. Ingeplant aan de straat op de hoek van het ommuurde erf van de hoeve nummer 48. Niet aangegeven op het landboek van Moerzeke van 1772-1782. Op het primitieve kadasterplan van 1828 is ter hoogte van de kapel een kleine constructie aangegeven. Rechthoekige kapel met vlakke sluiting onder een zadeldak met leien, wellicht opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Volgens oude prentkaart voorgevel voorheen bepleisterd. Het vloerniveau ligt een trede lager dan het huidige straatniveau wat op een relatief oude constructie wijst. Jonger bakstenen parement met witte knipvoegen op een hardstenen plint. Voorpuntgevel bekroond door ijzeren kruis. Rondboogdeur met het opschrift "O.L.V. van CARMELUSBERG B.V.O." op de booglijst. De deur van het portaal wordt geflankeerd door vernieuwde kalkstenen pilasters. Puntgeveltop uitgewerkt als fronton boven een geprofileerde druiplijst in kalksteen, voorzien van een omlijst ovaal bovenlicht. De linkerzijgevel bevat een ovale oculus in een bepleisterde omlijsting en is bovenaan afgelijnd met een eenvoudige gestucte kroonlijst. Achterpuntgevel eveneens met een ovaal bovenlicht in de geveltop.

In het portaal en in de afgescheiden ruimte met altaar ligt een vloer van zwarte en gele vierkante tegels diagonaal gelegd in dambordpatroon. De wanden zijn bepleisterd beige geschilderd boven een hoge blauwgeschilderde plint met schijnvoegen; grijs geschilderde fries met sjablonen doorlopend rondom de deuropeningen. Bidruimte van het portaal afgescheiden door een gemetste muur met rondboogdeur onder oculus. Groen geschilderde deur met getralied deurlicht, tussendorpel en ijzeren waaier in het bovenlicht. IJzeren offerbus. Wanden en gebogen overwelving met gewitte bepleistering. Gemetste altaartafel met gewit en bepleisterd front. Altaarblad deels van marmer en hout. Geschilderde en deels gemarmerde houten altaarportiek bekroond door een boog met kruis. Centraal op het altaar een gestoffeerd en deels gepolychromeerd houten beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Twee flankerende portiekpanelen beschilderd met bloemenvazen en aansluitend tegen de zijwanden van de kapel bredere panelen met jongere beschildering: links met voorstelling Heilig Hart van Maria en rechts van het Heilig Hart van Maria.

• S.N. s.d.: Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke, 38.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena