• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpsplein van Moerzeke met omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein van Moerzeke met omgeving

Beschrijving

Rijhuis bestaande uit een achterin gelegen rest van een oud herenhuis (16de-17de eeuw) dat voorheen een geheel zou gevormd hebben met Burgemeester Lemmensstraat nummer 4.

Volgens de figuratieve kaart van Moerzeke van 1571 door P. de Buck en F. Horenbault bevond zich toen op de hoek met het dorpsplein van Moerzeke een vrij aanzienlijke woning van twee bouwlagen met drie trapgevels (schets te interpreteren als een constructie bestaande uit twee parallelle en een haakse vleugel waarvan twee trapgevels naar Dorp gericht waren). De nu nog bestaande trapgevel rechts opzij gericht naar Dorp is nog een zichtbare rest van een mogelijke 16de-eeuwse herenwoning. Een lokale geschiedschrijver zag een gelijkenis met het kasteel van de heren van Moerzeke zoals later afgebeeld in A. Sanderus Flandria Illustrata, een ander poneert dat de heren van Moerzeke, de familie van der Borch, hier zouden gewoond hebben in afwachting van de heropbouw van het kasteel van Moerzeke (zie Kasteelllaan nummer 1) in de eerste helft van de 17de eeuw.

Volgens primitief kadasterplan van 1828 destijds bezit van de familie van Bogaert en door hen opgesplitst in twee afzonderlijke woningen, verkocht aan brouwer Pierre D’Hollander (nummer 4) en aan dokter L. Van de Maele (nummer 2).

Aan de straatzijde omvat de huidige woning een smallere en jongere voorbouw voorzien van een 1817 gedateerde voorgevel. Volgens oude prentkaart voorheen bepleisterde, hoge bakstenen lijstgevel van vier traveeën met twee bouwlagen onder mank leien zadeldak. Behouden rechthoekige muuropeningen waarvan lagere bovenvensters op hardstenen cordonlijst. Voordeur gevat in sobere hardstenen omlijsting op neuten afgedekt door een recht druiplijstje en voorzien van jaartal 1817 op de tussendorpel. Benedenvensters met behouden luikduimen. Vernieuwde raamkozijnen.

Vier traveeën brede diepere achterdeel van de woning van twee bouwlagen onder leien zadeldak met gedeeltelijk zichtbare steile rechter zijtrapgevel met bouwkenmerken die toelaten de constructie te mogelijk plaatsen in de 16de eeuw. Gevel in verankerde bak- en zandsteenbouw waarvan de zichtbare geveltop uitgevoerd is met talrijke speklagen en geleed door twee waterlijsten. Topstuk en schouderstuk met rest van pinakel. Zandstenen kruiskozijn onder klein rechthoekig zoldervenstertje, beide met kwartholle dagkanten, luikduimen en negblokken.

Tuingevel met nieuw parement en aangrenzende tweedelige tongewelfde kelder waarvan de bovenbouw verdwenen is. Behouden moerbalken op geprofileerde zandstenen consoles in de twee benedenkamers van het oudste woninggedeelte, dubbele open haard met gotische schouwwangen, voor de linker haard van ergens anders afkomstig.

Gerenoveerd bijgebouw rechts opzij in de tuin.

• Archief familie D’Hollander, Moerzeke.
  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782). Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nummer 486.
  • JANSSENS DE VAREBEKE A. & DE SMET P. 1971: De Sint-Martinuskerk van Moerzeke, Moerzeke, 52.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena