Brouwerijgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijgebouw

Beschrijving

Rest van aan de straat gelegen voormalig brouwerijgebouw van de "Brouwerij van Castel" van de familie Fonteyne die haar brouwactiviteit hier omstreeks 1940 zou hebben stopgezet. In oorsprong teruggaand op een kleiner brouwerijgebouw dat minstens opklom tot begin 19de eeuw en gelegen was binnen de vroeger omgrachte site van een voormalig hoevecomplex van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem. De brouwerij werd opeenvolgend uitgebaat door de families D'Hollander, De Smet, Verbeeck en Fonteyne (zie Bosstraat nummer 29). Het bedrijfsgebouw werd duidelijk grotendeels vernieuwd in de eerste helft van de 20ste eeuw, vertoont jongere wijzigingen en aan de achterzijde een recent aan het bedrijfsgebouw toegevoegde bijhorende woning. Volgens kadastergegevens werd de bestaande brouwerij in 1904 aanzienlijk uitgebreid door de gebroeders De Smet, in 1910 door weduwe De Smet nog enigszins vergroot en tijdelijk omgevormd tot stoombrouwerij met melkerij; bij aanpassingswerken in de jaren 1930 werd een woning (nummer 31) afgesplitst van het brouwerijgebouw. Eenvoudige lage baksteenbouw onder twee parallelle zadeldaken (pannen), deels op kelderverdieping, nu in gebruik als magazijn. Deels behouden gebogen muuropeningen. Hoektravee rechts met puntgevel onder dakoverstek, bewaart een kelderluik, dubbele laaddeur en zolderlaadvenster met traditioneel groen geschilderd houtwerk.

• FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 177.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena