Brouwershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Burgerhuis gekend als voormalig brouwershuis. Volgens kadasterarchief gebouwd in 1889 door de weduwe van brouwer August De Smet-Van der Cruyssen en kinderen, tegenover de brouwerij die brouwer August De Smet hier uitbaatte in overblijvende gebouwen van de vroegere abdijhoeve "Hof ter Muncken", (zie Bosstraat nummer 29).

Aanvankelijk vrijstaand burgerhuis met voortuin, links voorzien van oprit afgesloten door een zwart en wit geschilderd ijzeren toegangshek aan fraai uitgewerkte geprofileerde ijzeren hekpijlers met een bekroning in opstaande kransvorm. Hoog bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen schilddak. Lijstgevel geleed door hardstenen en bakstenen cordons en op hardstenen plint. Hoge fries met bakstenen paneeldecoratie onder de gootlijst. Verdiepte centrale deur op de verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen voorheen met gemarkeerde imitatieboogstenen. Bij de recente renovatie gewijzigd schrijnwerk. Geblinde vensters in de rechter travee.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena