Hoekhuis met gevelkapelletje

Beschrijving

Alleenstaand hoekhuis, gelegen op een driehoekig perceel rondom palend aan de openbare weg. In het land- en kaartenboek van Moerzeke (1772-1782) is dit nog weergegeven als een onbebouwd driehoekig pleintje met bomen. Op de straathoek gelegen rest van een bakstenen dorpshuisje van één bouwlaag, volgens kadasterarchief gebouwd in 1899; nu een onderdeel van het aanvankelijk oudere, rechts aanpalende huis. Vermeldenswaardig omwille van het gevelkapelletje in de twee lagere rechter traveeën in baksteenbouw met lisenen (vermoedelijk uit de jaren 1920). Met gele bakstenen omlijste, gebogen gevelnis voorzien van Heilige Bernardusbeeldje achter beglaasde houten lijst. Bekroond met kruisje en op gewit paneeltje onder het gevelkapelletje voorzien van opschrift: "H. Bernardus B.V.O.". Eén van de weinige expliciete referenties binnen het gehucht Kastel aan de verdwenen abdijhoeve met kapel van de cisterziënzerabdij Sint-Bernard van Hemiksem, die hier aan het einde van de Bosstraat gelegen was (zie straatbeeld Abdijstraat, Bosstraat en ook Bosstraat nummer 29).

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena