• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Grote hoeve met losse bestanddelen, gebouwd tussen 1782 en 1828 (nog niet weergegeven in het landboek van Moerzeke van 1772-1782, doch huidige gebouwenconfiguratie wel aangeduid op primitief kadasterplan van 1828). Erf rechts zijdelings grenzend aan kerkwegel en voorin naast de oprit afgesloten door dubbele dwarsschuur met haaks achter aansluitende lange stalvleugel. Gekasseide oprit tussen twee zware vierkante bakstenen hekpijlers met spiegels van gesinterde bakstenen en vlakke dekplaat. Breed groen geschilderd tweedelig ijzeren hekken.

Achterin gelegen vrijstaand boerenhuis met zuidoostelijk gerichte voorgevel en daknok haaks op de straat. Rechthoekig breedhuis van één bouwlaag en zeven traveeën lang onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, met uitzondering van de linker zijpuntgevel later (eerste helft 20ste eeuw) gecementeerde gevels met schijnvoegen en imitatiebanden, voorgevel gewit op grijs geschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen, vensters verlaagd en/ of verbreed; verwijderde venstertralies. Groen geschilderd zolderluik aan hengsels onder ronde oculus in de rechter zijpunttop. Tegen de linker zijpuntgevel aangebouwd bakhuis onder pannen lessenaarsdak. Halfrond venstertje naast de lage deur (achtergevelzijde). Behouden broodoven.

Interieur met gedrukte tongewelfde huiskelder op de noordoosthoek onder opkamer; keldervloer van rode vierkante tegels, gemetste bank naast de rechte bakstenen keldertrap. Naar verluidt omstreeks 1935 aangepaste aankleding onder meer nieuw geplaatste tapijttegelvloeren.

Goed bewaard en relevant ensemble van grote bedrijfsgebouwen. Dubbele dwarsschuur in de straatgevel met twee verhoogde groen geschilderde poorten en een keperboogvormig gevelnisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder de getrapte daklijst. Erfgevel met afgeronde hoek naast de oprit en open wagenhuis onder het verlengde dakschild. Aansluitende stallen bewaren in de achtergevel enkele stalvensters met sponning en houten latei en een rij verluchtingsspleten onder de getrapte daklijst. Brede geknikte dakoverstek aan de erfgevelzijde onderbroken door klimmende zolderluiken. Lage staldeuren onder houten lateien, met typisch groen geschilderd houtwerk. Behouden samengestelde balkenlagen. Ten zuiden, vrijstaande overdekte aardappelkelder onder bakstenen constructie afgedekt met pannen zadeldak. Eén gedeeltelijke houten wand met laadgat en kelderluik voor keldertrap.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena