• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, tot 1951 met café "In de Grote Kroon". Gelegen achter de Scheldedijk op de straathoek met de weg naar Zele, plaats nog steeds bekend als "De Kroon". De benaming "het Kroontje" kwam volgens archiefvermeldingen aan deze locatie al voor in verband met een hofstede (1632) en eind 18de eeuw ook als herbergnaam aan of bij de straathoek. Huidig hoekhuis van één bouwlaag en vier traveeën breed onder golfplaten dak, teruggaand op een kleiner huis dat in 1874 door brouwer J. Bauwens werd vergroot.

Verankerd, geel geschilderd en gecementeerd parement op jongere granito plint. Blinde afgeschuinde hoektravee en rechter zijgevel van twee traveeën. Rechthoekige vensters met voor de bouwperiode typische afgeronde bovenhoeken; hardstenen dorpels en groene vensterluiken. Rechthoekige deur in granito omlijsting; beglaasde deur met ijzeren vulling. Links en rechts aangebouwde lagere bakstenen schuur- en stalvleugels onder pannen zadeldaken.

• DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 65-69.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena