Scheldeveer Appels-Berlare

Beschrijving

Scheldeveer Appels-Berlare ook zogenaamd Appels Veer. De inrichting van Appels Veer op Berlare, namelijk de houten veerbrug, het aanpalend deel van de Scheldeoever met veerstoep en de rest van het metselwerk van het oude veerhoofd, is beschermd bij ministerieel besluit. De inrichting van het veer op de andere oever van de Schelde is in dezelfde bescherming opgenomen, (Hoofdstraat en Staatsdijk te Dendermonde, Appels).

Appels veer behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Het veer werd al vermeld in 1253 naar aanleiding van de overdracht ervan door de graaf van Vlaanderen Guido van Dampierre aan Gregorius, heer van Appels. In de daaropvolgende eeuwen is Appels Veer vermeld in processtukken, akten, of naar aanleiding van herstelwerken aan de veerpont. In 1798 werd het veer, zoals de overige die aan domeinheren hadden toebehoord, staatseigendom. Sinds 1880 worden ze verpacht, heden door de Afdeling Zeeschelde van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De straat leidt naar een veerstoep met de oude aanlegsteiger in een kleine inham van de Scheldeoever. Een afhellend vlak met trappen leidt tot het veerhoofd met oud natuurstenen metselwerk aan de oeverkant. Samen met de houten veerbrug op staketten en met houten leuning afhellend langsheen de oever vormt deze infrastructuur de oude aanlegsteiger voor de veerboot.

• DE VRIENDT M., Over kleine Scheldeveren in het Land van Dendermonde, Heemkundige- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXI, 2, 2003, p.76-83.
  • RUYS R., Veer- en Veerdienst in Oost-Vlaanderen vroeger en nu, Gent, 1979.
  • RUYS R., Oude veerdiensten: Appels-Berlare, Heemkundige- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 84-87.
  • STROOBANTS A., Dendermonde. Langs Scheldedijken en veren, Stadsbestuur Dendermonde - Open Monumentendag, 1994.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten: prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 149-151, 168-171.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena