• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve met café ingeplant aan de hoek met een doodlopend zijstraatje, vroeger Kleyn Heyestraetjen genaamd. Volgens de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 bevond zich toen op het kruispunt met deze zijstraat een kapel. Voorin aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak. Jaartal 1849 aangebracht op de latei van de voordeur wellicht verwijzend naar de bouwperiode. Volgens het kadasterarchief als in 1850 nieuw gebouwd huis genoteerd opgericht door brouwer Emanuel Bauwens van Berlare.

Verankerde bakstenen lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Voorgevelparement met knipvoegen op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters op hardstenen dorpels; nieuw schrijnwerk en luiken. Lage zoldervenstertjes onder de gewitte, geprofileerde daklijst. Sterk gemarkeerde rechthoekige deur gevat in gepleisterde, witgeschilderde omlijsting met pilasters onder bekronend hoofdgestel. Hardstenen tussendorpel met jaartal en gedeeld bovenlicht; nieuwe paneeldeur met diamantkoppen. Vernieuwde zijgevels en verhoogde achtergevel. Gewijzigd interieur.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333; 26ste wijk, nummer 3.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena