De Loskaai

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Loskaai

Beschrijving

Site van de sluis met kaai en stapelplaats in de vorm van een huisje bekend als “De loskaai". Gelegen aan voormalige los- en laadkade op de Berlaar, een kanaaltje dat het Berlare-Broek verbindt met de Schelde. Een sluis zorgde minstens vanaf de 17de eeuw voor de afwatering van het Berlare-Broek dat toen, voor het uitturven plaats vond, veel hoger gelegen was. In 1644 kreeg Pieter Janssens, gemeenteontvanger, schepen en vlashandelaar, van de heer van Berlare, Don Diego Sanchez de Castro y Toledo de toelating een loskaai of "aert" te bouwen. Volgens archiefdocumenten was de sluis in 1790 in zeer slechte staat en diende herbouwd met hergebruik van de oude materialen. Voor de twee teerlingen of bordessen aan de zijkanten werd nieuwe blauwe hardsteen aangekocht.

Volgens het kadasterarchief huis aan de kaai opgericht door Maurice De Hirsch de Gerenth, bankier uit Brussel; in 1878 ter hoogte van de huidige "De loskaai" gelokaliseerd, doch mogelijk al opgericht in 1859 en in 1888 verkocht aan K. Rolland – Delcoigne (Brussel). De bakstenen bovenbouw van de sluis was eind 20ste eeuw in ruïne en werd in 2006 volledig vernieuwd door de gemeente (zie ook opschrift infobord aan de straatzijde).

Behouden overbrugging van de sluis in zandsteenblokken, boven de boog afgewerkt met een hardstenen latei. Links en rechts voor de boog, vierkante bordessen van blauwe hardsteenblokken, ten zuiden aansluitend bij bakstenen kaaimuur.

Boven de sluis heropgebouwde verankerde bakstenen stapelplaats met enkele gerecupereerde hardstenen hoekblokken, onder pannen zadeldak, afgelijnd door getrapte daklijsten. Blinde straatgevel en twee rechthoekige venstertjes uitziend op het water, beide afgelijnd door getrapte daklijsten. Rechthoekige poort in de puntgevel achter met kasseien verhard bordes op de verhoogde wegberm.

• DE BRUYNE C., De Loskaai op het Sluis gerestaureerd, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare,XXIV, 1, 2006, p. 56-62.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 260-264.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena