Sint-Jobkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobkapel

Beschrijving

Wegkapel binnen het gehucht Vliet in de wijk Grote Heide, gelegen op het pleintje aan de viersprong gevormd door Sint Jobstraat, Galgenbergstraat, Haagstraat en Vlietwegel. Ingeplant op een klein grasperk met de voorgevel gericht naar Vlietwegel, beschaduwd voorheen door vier taxusbomen, waarvan nu nog twee staand achter de kapel.

Toegangspad van gekante baksteen en schuin voor de kapel geplaatste betonnen knielbank met in mozaïeksteentjes op de zitting aangebracht opschrift: "Man Job bvo". De kapel komt niet voor op de kaart van de Ferraris (1771-1778), noch op de "Ommelooper en Terrier ofte Land en Caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786; wel aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van Berlare van 1844.

Rechthoekige wegkapel onder zadeldak (pannen), minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en mogelijk in kern of oorsprong teruggaand tot eind 18de eeuw; in de loop van de 20ste eeuw voorzien van een nieuw parement. Gewitte gecementeerde gevels met schijnvoegen. Voorpuntgevel met horizontale banden en rondboogvormige deuropening voor oudere gevel(?) met deur onder houten latei; houten deur met getralied deurlicht en offerbusgleuf. In geveltop paneel met geschilderd opschrift "H. Man Job bvo". Beide zijgevels met een vlak omlijst ruitvormig venstertje met een tralie en gestructureerd glas.

Grotendeels vernieuwd interieur met gemetst altaar in de driezijdige sluiting. Grijs geschilderde bepleisterde wanden en keperboogvormig gewelf. Op een houten sokkel, beschilderd met "s. job" in een vierpas, het polychroom terracottabeeld van Sint-Job met rood fluwelen mantel, geflankeerd door twee porseleinen vazen en een porseleinen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes onder stolp. IJzeren kaarsenhouder en rookvang met afvoer.

• HEIRMAN M., De Sint-Jobkapel, een Berlaars kleinood, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, X, 2, 1992, p. 28-30.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena