Begraafplaats van Bareldonk

Beschrijving

Begraafplaats van Bareldonk of van de parochie Donk. In 1937 verleende de gemeente goedkeuring voor de aanleg van een begraafplaats op een perceel grond van 42 aren, geschonken door burgemeester Alfred Janssens en gelegen op 400 meter ten noordoosten van de Bareldonkkapel. Het aanlegplan en de ingang tot de kleine begraafplaats zijn een ontwerp van architect J. Van de Wiele (Berlare) van 1938.

Tweedelig laag ijzeren toegangshek aan samengestelde bakstenen hekpijlers. Eenvoudige aanleg gekenmerkt door een breed middenpad dat van de toegang leidt naar het kerkhofkruis en evenwijdige grafperken met nog overwegend hardstenen graftekens; aan de randen aangeplante bomen, voornamelijk taxus. Betonnen kerkhofkruis met Christusbeeld op een sokkel van rotsblokken. Vier decoratief open gewerkte gietijzeren grafkruisen van hetzelfde type.

In blok D één grafkruis (type Hourant IIA5e). In blok E: drie gegroepeerde grafkruisen (type Hourant IIA5), voorzien van ingewerkte tekstplaat tussen het Christusbeeldje en de engelfiguur in de voet van het kruis en waarvan twee van het echtpaar Edmond Van der Sypt en Emeline V. Driessche met jaartal 1940 en 1941.

• Gemeentearchief Berlare, Berlare, nr. 862.1, oprichting en onderhoudswerken kerkhof “Donk” 1937-38.
  • LEMPEREUR F. e.a., La Fonte en Wallonie. Les Croix de nos Aïeux, Héritages de Wallonie, Liège, 1992, p. 120.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena