Villa met atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met atelier

Beschrijving

Villa met atelier, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1948 op puin van een vroeger huis met melkerij Sint-Jozef dat werd opgericht in 1901 en uitgebreid in 1911. Volgens bouwvergunning in 1948 verbouwd tot woning met meubelwinkel bij behouden werkplaats door architect A. Burm (Berlare), voor rekening van A. De Mey. Woning op L-vormige plattegrond met één bouwlaag onder hoge zadeldaken (kunstleien).

Bepaalde aspecten verlenen het gebouw een pittoresk voorkomen waaronder elementen herinnerend aan de cottagestijl (gebruik van kleine roedeverdeling en in erkervorm uitspringende vensters) en kleurrijk materiaalgebruik zoals overwegend rood geschilderd schrijnwerk en houten afwerking van de dakoverstek. Opgetrokken uit baksteen op een hoge omlopende plint van breuksteen. Scherpe voorpuntgevel op de verhoogde begane grond open gewerkt met winkelpui. Centrale winkeldeur vooraf gegaan door drie treden. Originele deur met kleine roedeverdeling voorzien van gekleurd glas in het grote deurlicht en halfronde bovenlicht. Flankerende brede winkelramen onder uitspringende betonnen lateien; origineel schrijnwerk met gelijkaardige roedeverdeling en gekleurd glas.

Lage uitbouw met plat dak links achter voortuin, met omlijste rondboogvensters naast inkomdeur met verzorgd schrijnwerk. Achtergevel met deels behouden oud metselwerk van het vroegere huis en aan de gevelhoek: een opvallend tweedelig erkervormig hoekraam met gekleurd glas in de kleine roedeverdeling en onder uitspringende betonnen lateien.

Links, op de rooilijn ingeplant en uitgebreid laag ateliergebouw onder haakse zadeldaken (cementpannen), voorzien van ijzeren windwijzer met paard.

• Gemeentearchief Berlare, Berlare: 874.1, bouwvergunningen 1948.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena