Heilige Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Annakapel

Beschrijving

Wegkapel vooruitspringend naast nummer 1 op de straathoek met Damweg. Volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare. Vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak. Recent vernieuwde bakstenen voorpuntgevel met weglating van het eenvoudige ijzeren topkruis. Getoogde deur en nieuw houten bordje met opschrift "H.M. Anna". Beraapte zijgevels met halfcirkelvormig venstertje.

Binnenin, houten (?) beeld van de Heilige Moeder Anna.

• POPPE G., "De Heilige Sint Martinuskerk" en de "kapelletjes" te Berlare, Berlare, 1993, p. 33.