Burgerhuis met spinbaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met spinbaan

• omvat de aanduiding als beschermd monument Spinbaan

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; volgens kadasterarchief gebouwd in 1905 door fabrikant Gustaaf Van Den Berghe, aanvankelijk voor zijn dochter Esther. Enkelhuis met lijstgevel opgetrokken uit oranjerode baksteen op een hardstenen plint; verrijkt met banden en bogen van gele en witte baksteen. Voorzien van rechthoekige muuropeningen onder I-latei met rozetjes. Licht uitspringend deurrisaliet met smalle rechthoekige deur en ijzeren vulling in het deurlicht. Venstertraveeën ingeschreven in spaarvelden met boogfriezen op de borstwering onder de lekdrempels; nieuw schrijnwerk.

Achter de woning gelegen spinbaan, palend aan de perceelsgrens van de tuin bij nummer 9. Volgens kadastergegevens werd hier een aanvankelijk kleinere "zeeldraaierij" opgericht in 1862 door Jan-Baptiste Van Den Berghe, grondlegger van de latere mechanische spinnerij aan de overkant van de straat. Spinbaan volgens kadasterarchief in 1890 vervangen door een langere nieuwe spinbaan; later nog deels aangepast en vernieuwd (zie bouwnaden en verschillend metselwerk).

Karakteristieke langgerekte lage bakstenen constructie van 18 traveeën met gesloten achterwand. Afgedekt met zadeldak: voordakschild met 8 rijen Boomse pannen, achterdakschild met mechanische betonpannen. Grotendeels open voorzijde met houten daklijst op verankerde bakstenen pijlers alternerend gestut door schuine steunberen. Nog aanwezige resten van de technische uitrusting van de touwslagerij.

• DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 53.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena