• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, voorheen behorend bij de ernaast gelegen fabriek Van Den Berghe. Oprichting van een mechanische spinnerij, als nieuwbouw gekadastreerd in 1886 en in 1885 vergund aan Gustaaf en Louis Van Den Berghe, zonen van Jan Baptist Van Den Berghe die eerder aan de overzijde van de straat al een spinbaan bezat. Na zijn overlijden in 1890 werd het bedrijf eerst verder gezet door zijn beide zonen Gustaaf en Louis Van Den Bergh. Na de breuk in 1903 met zijn broer werd het hier gelegen bedrijf alleen door Gustaaf Van Den Berghe geleid die aan de overzijde een nieuwe fabrikantenwoning bouwde. In 1931 opgevolgd door zijn schoonzoon Alfred Janssens. Productie stopgezet in 1963 en fabriek afgebroken in 1983.

Alleenstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1884 door Jan-Baptiste Van Den Berghe.

Sobere baksteenbouw met knipvoegen, oorspronkelijk op een gecementeerde plint, heden afgekapt. Licht getoogde muuropeningen op hardstenen dorpels; benedenvensters aangepast, bewaarde ogen van luiken en nieuw schrijnwerk. Geprofileerde hardstenen deuromlijsting op neuten, sluitsteen met bloemmotief; nieuwe paneeldeur met bovenlicht.

• DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 21-22.
  • DE SCHRYVER L., Gemeentepolitiek tussen 1830 en 1940. Kwantitarieve analyse van een drietal gemeenten: Berlare, Overmere en Uitbergen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997, p. 166.
  • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 290-292.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena