Herenhuis Janssens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Janssens

Beschrijving

Herenhuis van de fabrikantenfamilie Janssens, nu buitengoed van de familie Janssens. Achterin gelegen herenhuis ingeplant naast nummer 3. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 weergegeven als een omgrachte hoeve die toen ook het aanpalende erf nummer 3 omvatte. Volgens de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" was de site in 1774 al opgesplitst in twee hofsteden met andere eigenaar. Volgens het kadasterarchief was landbouwer Jacobus Janssens in 1834 al in het bezit van het hier gelegen huis met erf, boomgaard en tuin. In 1845 werd de boerderij geërfd door zijn kinderen. Juliaan, Benoit en Amelie Janssens; zij richtten in 1854 een spinnerij en touwslagerij op in het Dorp en lieten in 1866 de huidige herenwoning bouwen ter vervanging van het boerenhuis. De bedrijfsgebouwen die het diepe voorerf omsloten waren in 1919 al verdwenen op het koetshuis rechts opzij na.

Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte pannen). Dubbelhuis opgetrokken uit baksteen. Voorgevel met plint van hardstenen platen uitgewerkt tot een statige lijstgevel met begrenzende gepleisterde hoekkettingen en een opvallend geaccentueerd centraal deurrisaliet, gepleisterd met schijnvoegen. Verder horizontaal gemarkeerde door een geprofileerde gepleisterde puilijst, hardstenen cordonlijst en een gelede architraaf onder de omlopende houten kroonlijst op klosjes. Rechthoekige muuropeningen met typisch voor de jaren 1860 afgeronde bovenhoeken. Hoge benedenvensters met origineel schrijnwerk en persiennes. Voordeur in geprofileerde hardstenen omlijsting met afgeronde hoeken, vooraf gegaan door twee treden, links en rechts met fraaie gietijzeren voetschrapers. Originele dubbele paneeldeur met bovenlicht en gietijzeren sluitstuk.

Bakstenen achtergevel op gecementeerde plint, originele vensters met persiennes beneden, eenvoudige beglaasde deur en groot rondboogvenster met fraaie roedeverdeling ter verlichting van het trappenhuis in de derde travee. Een gelijkaardig bovenvenster van de laterale gang in de beide zijgevels.

Links voor het huis, een vroeger duivenhok onder lessenaarsdak met tegen de zijgevel van de woning aanleunende overdekte doorgang, grenzend aan de boerenwoning Gaver nummer 3.

Goed bewaarde plattegrond van een dubbelhuis met groot trappenhuis zijdelings aansluitend bij de gang en een diensttrap in trapkast boven de keldertrap. Naar verluidt werd de aankleding deels gewijzigd in het tweede decennium van de 20ste eeuw (zie granito vloer in de benedengang). Originele hoofdtrap en binnenschrijnwerk; salons met stucplafonds en marmeren schouwen in neoclassicistische stijl. Keuken met gootsteen en pomp, tegellambrisering en polychrome oude tegelvloer met fraai patroon.

Diepe voortuin, aan de straat met fraai ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuiltjes; slotplaatje met opschrift "J.B. Gregroire...Berlaere". Rechts opzij is de voortuin begrensd door ijzeren hekwerk en een eenvoudig bakstenen wagenhuis met drie korfboogpoorten, onder pannen zadeldak. Ruime beboomde achtertuin met klein rechthoekig bijgebouw achter nummer 3. Volgens kadasterarchief in 1869 opgericht als washuis, later omgevormd tot bakhuis en nog tot remise. Vrij gesloten baksteenbouw met lisenen, onder pannen zadeldak.

• Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nummers 331-333; 24ste wijk, nummer 52.
  • DE BRUYNE C., DE PAUW P., De familie Janssens in Berlare, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXIV, 2, 2006, p. 13-14.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena