Directeurswoning, borstelfabriek, magazijn

Beschrijving

Rijhuis met magazijn en achter aanpalend borstelfabriekje van Maurits De Backer, die na zijn huwelijk in 1946 de borstelmakerij overnam van zijn schoonvader Maurits Burm (nummer 13).

Bel-etagewoning van 1956-1957 op magazijn, teruggaand op het voorste deel van de uit 1941 daterende elektrische borstelfabriek. In de voorgevel van de woning aangebrachte hardstenen gevelsteen met voorstelling van twee gekruiste borstels, verwijzend naar de hier (achter nummer 13 en 13A) gevestigde elektrische borstelfabriek, ontstaan uit de lokale 19de-eeuwse huisnijverheid. Bakstenen atelier van twee bouwlagen onder plat dak met werkplaats ondergebracht in de op troggewelven overkragende bovenverdieping voorzien van drie brede industriële vensters met houten latei.

Interieur met gele bakstenen vloer bewaart de volledige technische infrastructuur van de borstelmakerij (bedrijf stopgezet circa 1989). Elektrisch aangedreven machinepark voor de vervaardiging van diverse borstels waaronder een vijftal machines volgens merkplaatje afkomstig van de firma Stove, één van M. Rebry-Verscheure en één van G. Boucherie: drie belangrijke fabrikanten van machines voor de borstelindustrie uit Izegem dat hét grootste centrum vormde van de borstelnijverheid in België. Vier machines zijn eigen fabrikaat van borstelmaker Maurits De Backer.

• DE BRUYNE C., De borstelmakerij in Berlare, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XIX, 1, 2001, p. 6-9.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena