Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met bijgebouwen en grote bijhorende tuin palend aan de straathoek met Gaver. Volgens kadastergegevens woning voortkomend van Judocus Vander Cruyssen en in 1878 verkocht aan de fabrikant F. Janssens-Bauwens. Huis opgericht tussen 1810 en 1834 (zie kadastrale archiefbronnen); bijgevolg kan het jaartal 1831, naar verluidt voorkomend op spant van zoldergebint, verwijzen naar het effectieve bouwjaar van de woning. Aan de straat gelegen herenhuis met omstreeks 1880 vergrote zijaanbouwen; volgens kadasterarchief in 1866 haaks achter het huis bijgevoegde landgebouwen, uitbreiding ervan in 1880 gepaard met de bouw van nieuwe paardenstallen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien), aan weerszij geflankeerd door een lagere aanbouw met plat dak. Volgens mondelinge overlevering gevels omstreeks 1921 licht aangepast en voorzien van een nieuwe bekleding; aan de voorgevelzijde verrijkt met ornamentiek in neoclassicistische stijl en toegevoegde balustrades boven beide aangepaste zijaanbouwen. Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen plint en onder eenvoudig omlopend hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen behalve een (oorspronkelijk?) rondbogig venster in de centrale deurtravee. Benedenvensters gevat in hardstenen omlijsting met sponning en persiennes, bovenvensters gevat in geriemde omlijsting met siersluitsteen, nieuw schrijnwerk. Borstwering versierd met panelen met guirlandes. Rechthoekige deur, voorafgegaan door trap, gevat in oorspronkelijke arduinen omlijsting gevormd door pilasters op neuten en met bekronend hoofdgestel, typerend voor de eerste helft van de 19de eeuw. Achtergevel begrensd door geblokte hoekpilasters, begane grond met afgevlakte bossage en jongere uitbouw, muuropeningen gevat in platte omlijstingen met oren. Behouden gewelfde huiskelder doch interieur voorts gewijzigd voornamelijk in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Ten westen, haaks achter het huis, aanvankelijke koetshuis van drie traveeën (1866) verlengd in 1880 tot vijf traveeën; omvat een schuur met aardappelkelder, remise en houtkot. Baksteenbouw onder zadeldak (zwarte pannen). Lijstgevel geritmeerd door rondbogen op pilasters met gewit kapiteel en afgelijnd door een gewitte geprofileerde daklijst. Twee volledig geopende bogen waarvan één met houten poort. Rechter zijpuntgevel voorzien van rijen verluchtingsspleten. Ruitvormige oculus in de linker zijtop.

Ten oosten, een lagere stalvleugel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Omvat naast een paardenstal, een koestal, gareelkot, ingebouwd hondenhok en mestput. Lijstgevel met decoratief baksteenmetselwerk. Geritmeerd door lisenen en brede korfbogen op imposten, ingeschreven in spaarvelden bovenaan eindigend op tandlijst. Voorzien van rechthoekige vensters en deuren met afgeronde bovenhoeken. Het gedeelte van de tuin in U-vorm omsloten door het huis en beide dienstgebouwen is ten noorden afgesloten door ijzeren hekwerk met fijne geprofileerde ijzeren hekpijlers en midden een tweedelig toegangshek naar de ruime achtertuin.

• Gemeentearchief Berlare, kadasterplan Berlare van 1810.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 94-95.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena