Huis De Smet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Smet

Beschrijving

Aan de straat ingeplant herenhuis met aanhorigheden, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1870 door G. De Smet–Veldeman. In 1897 in bezit van notaris L. Van Hemelrijk. Hij vestigde er zijn kantoor en liet de tuin aanleggen en onder meer een neogotische houten gloriëtte bouwen, samen met een rotspartij met waterval, volière en eendenhuisjes in cementrustiek. In 1902 liet hij de doorrit en trapgang schilderen met bloemenlandschappen door decoratieschilder Aloïs De Lange (Zele).

Woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met ontpleisterde voorgevel op plint van hardsteenplaten. Horizontaal gemarkeerde lijstgevel door een hardstenen cordon ter hoogte van de dorpels der bovenvensters en aflijnende houten kroonlijst. Gemarkeerd linker zijrisaliet met rechthoekige poort in geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, met afgeronde bovenhoeken en voetschraper rechts ervan. Dubbele poort met bovenlicht, gecanneleerde makelaar en gestreept houtwerk met originele ijzeren handgrepen. Rechthoekige vensters met kenmerkende eigentijdse afgeronde bovenhoeken, nog origineel schrijnwerk en luiken. Gepleisterde en geschilderde achtergevel met originele koetspoort en toegevoegde halfronde erker.

Interieur met bewaarde muurschilderingen met bloementaferelen in trompe-l’oeil omlijstingen in de trapgang en natuurlandschappen, park- en dorpsgezichten in trompe-l’oeil vensters met balusterleuningen in de doorrit. Het eerste paneel in de doorrit rechts is gesigneerd en gedateerd: "A. De Lange 1902". Originele witte en zwarte marmeren vloer, binnenschrijnwerk en salons met stucplafonds en marmeren schouwen. Parketvloer en radiatorkasten in art-decostijl. Links, haakse dienstvleugel met keuken, van vier traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen) afgewerkt met een gelobde daklijst en aansluitend twee traveeën onder plat dak. Gepleisterde en geschilderde gevels gemarkeerd door vlakke pilasters op een grijsgeschilderde plint van imitatiebreuksteen. Rechthoekige vensters met luiken en rondboogdeur.

Rechts naast de achtergevel aansluitende afgeronde constructie met begroeide volière en imitatierots met waterval in cementrustiek met imitatieboomstammen en schijnvenstertje. Aansluitende haakse bijgebouwen met voormalig notariskantoor, paardenstallen en vernieuwde serre. Kantoorvleugel van drie traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde witgeschilderde gecementeerde gevels met eveneens imitatie rustieke boomstammen als deur- en vensteromlijstingen. Paardenstallen onder overstekend pannen zadeldak met beraapte witgeschilderde gevel en wit- en zwartgestreept houtwerk. IJzeren hondenren ervoor.

Grote beboomde en aangelegde tuin met onder meer een serpentinevijver met boogbrugje in imitatieboomstammen in cementrustiek, twee eendenhuisjes, een bank en paddenstoel eveneens in cementrustiek en de funderingen van het vroegere neogotische prieeltje op een heuvel in de achtertuin.

• DE WILDE I., De woning De Smet, Dorp 54 Berlare, Open Monumentendag 1998. Feest!.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena