Dorpswoning met smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met smidse

Beschrijving

Voormalig café "bij Alfons" met ijzerwinkel, nu een woning met behouden bijhorende smidse van Alfons De Puydt. Rijhuis teruggaand op een dorpshuis van één bouwlaag opklimmend tot begin 19de eeuw. In 1911 bracht Alfons De Puydt zijn smidse over naar deze locatie, achter de woning. Het huis werd gedeeltelijk herbouwd in 1936 en nogmaals in 1945-1946 na oorlogsschade, met toevoeging van een bovenverdieping (volgens kadastergegevens en mondelinge overlevering). De smidse bleef in gebruik tot omstreeks 1965; het café ongeveer tot 10 jaar later.

Breedhuis van twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Bakstenen lijstgevel van 1945-46 met symmetrische opstand. Voormalige café- en winkeldeur gekoppeld onder een gemeenschappelijke rechte luifel op consoles, geflankeerd door een breed benedenraam. Bewaard houtwerk. Poort met doorrit rechts vormt een rest van de aanvankelijke woning, onder pannen zadeldak. Poortopeningen met bewaarde korfboogvorm en hengsels. Halfrond loervenster van woning in de doorrit met samengestelde balkenlaag.

Achter de kleine binnenplaats gelegen smidse: een klein rechthoekig gebouw onder twee parallelle zadeldaken (pannen en golfplaten) voorafgegaan naast de poort door een houten hoefstal onder afdak. Volledig behouden uitrusting van de smidse met haard voorzien van haardkap en blaasbalg. Nog aanwezig uithangbord van het vroegere estaminet met opschrift: "Alf. De Puydt/ Gediplomeerde/ Hoefsmid".

• VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 55.
  • VERSTRAETEN R., Richard De Puydt en zijn ambachtelijke collectie, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, II, 2, 1985, p. 5.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena